Introducció.


ONGD  OCULARIS – Joan Prat
“La formació és la clau per al desenvolupament d’un país”


OCULARIS és una associació que té dos anys de vida amb la peculiaritat destacada que es basa en un projecte estrictament formatiu en països de l’Africa subsahariana. El seu primer focus d’actuació és Moçambic, a on hi ha una realitat molt cruel, tant sols 8 oftalmòlegs natius per 24 milions d’habitants (España té més de 4.000 per als 45 milions). Hi ha més de 150.000 cecs i més de mig milió de persones amb patologies oculars curables a occident. Es calcula que la meitat dels casos de ceguesa infantil són evitables i en un 75% entre la població adulta.

El seu objectiu és ajudar a preparar oftalmòlegs, instrumentistes de quiròfan, òptics, especialistes en baixa visió i ocularistes, i així millorar la salut ocular de tota la seva població. Donar-los les eines i coneixements als metges natius que conviuen tot l’any amb els pacients, creuen que és tant o més important que fer actuacions puntuals procedents de l’estranger. Per això insisteixen en que hi ha que centrar-se en la formació perquè és la clau del desenvolupament d'un país, mentre que les accions puntuals curatives i donacions en equipaments no deixen cap llegat i condicionen la autosuficiència dels països menys desenvolupats.

OCULARIS va néixer per iniciativa del Dr. Joan Prat (Cap del servei d’Oftalmologia de Sant Joan de Déu), desprès de ser cooperant en aquest país des de l’any 2003. En el projecte cooperen més de vint oftalmòlegs, dos ocularistes i dotze optometristes (set d’ells professors d’optometria en la EUOOT UPC).

El seu mètode de treball es basa en dividir la formació en 5 equips docents, cadascun d’ells representa una branca de l’oftalmologia (Oculoplàstia, glaucoma, retina, ...) mancades d’especialistes en el país. Cada viatge té una duració de quinze dies, s’hi desplacen 2/3 oftalmòlegs, acompanyats d’òptics, d’experts en pròtesi i en baixa visió. Un cop arriben al Hospital Central de Maputo (el principal del país), fan la revisió dels pacients i els que han d’anar a cirurgia els programem la intervenció i els que necessiten un seguiment mèdic els donen hora durant els següents dies de l’estada.

L’ensenyament que imparteixen és el mateix que s’aplica als futurs professionals de Catalunya, lògicament adaptat a les limitacions del seu àmbit d’actuació. Durant l’estada a l’Àfrica, el seu objectiu principal és que els metges natius aprenguin la professió. Per això, en cada especialitat els fan participar en les intervencions, els donen les pautes i els corregeixen constantment fins que assumeixen ells mateixos les operacions. L’ensenyament és bàsicament pràctic, acompanyat de sessions clíniques amb exposició de casos i conferències dels temes principals.

Les malalties i la seva intensitat a l’Àfrica són diferents que aquí. La traumatologia i els tumors són molt més agressius i aquest fet condiciona a OCULARIS a l’hora de dissenyar el seu pla de prioritats quirúrgiques. Això significa que la formació que fan l’han d’adequar a la realitat del país. Per exemple, a Moçambic la ceguesa és molt habitual, hi ha cassos diaris de pèrdua d’un ull, sobretot en infants, quan aquí les persones només tendeixen a patir una disminució de la visió.

Per a OCULARIS és vital realitzar la formació d’aquests professionals en el seu medi, en les seves pròpies malalties i recursos.

Lògicament també hi troben obstacles que han d’anar superant. Primer, el nivell de coneixement i aprenentatge dels oftalmòlegs de Moçambic que és molt inferior al que hi ha a Catalunya. Segon, allà els hi manquen processos en les línies d’actuació mèdica, tant en les visites com durant les intervencions. Per exemple, la metodologia d’una primera visita del pacient (que és bàsica), ni tan sols la tenen sistematitzada, hi ha errors de concepte. Tercer, estimular als professionals a aprendre l’ofici que es basa en un joc de confiança entre els metges, i si no es té continuïtat cada poc temps no agafen aquesta confiança. I quart, les dificultats burocràtiques del govern d’un país subsaharià.

La meta d’OCULARIS és aconseguir un punt d’inflexió a partir del qual comenci a desenvolupar-se l’oftalmologia de cada país a on actuïn, sense tenir que dependre de la ajuda dels països més desenvolupats.


+ Més informació en el nostre web http://www.ocularis-jp.org

Comentarios

Entradas populares de este blog

Colaboración con la ONG CALIU, que acoge a personas sin hogar en Barcelona

Fundación Visión Mundi, otorga 4 BECAS para nuestras/os alumnas del Diploma Universitario en Oftalmopediatría en DAKAR